” خطبة الجمعة – مسجد طوكيو ” حُقُوقُ الْعِباَدِ وَالحُقُو قُ الْعَامَّةِ

金曜礼拝のホトバ

أَيُّهَا الْمُسْلِمُونَ الْكِرَام!
سَأَلَ الْنَّبِيُّ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ ذَاتَ يَوْمٍ أَصْحَابَهُ الْكِرَامَ قَائِلاً “أَتَدْرُونَ مَا الْمُفْلِسُ؟” فَأَجَابَ مَنْ كَانَ هُنَاكَ مِنْ الصَّحَابَةِ “الْمُفْلِسُ فِينَا مَنْ لا دِرْهَمَ لَهُ وَلا مَتَاعَ” يَا رَسُولَ اللهِ. فَرَدَّ عَلَيْهِمْ الرَّسُولُ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ بِقَوْلِهِ “إِنَّ الْمُفْلِسَ مِنْ أُمَّتِي يَأْتِي يَوْمَ الْقِيَامَةِ بِصَلاةٍ وَصِيَامٍ وَزَكَاةٍ وَيَأْتِي قَدْ شَتَمَ هَذَا وَقَذَفَ هَذَا وَأَكَلَ مَالَ هَذَا وَسَفَكَ دَمَ هَذَا وَضَرَبَ هَذَا، فَيُعْطَى هَذَا مِنْ حَسَنَاتِهِ وَهَذَا مِنْ حَسَنَاتِهِ، فَإِنْ فَنِيَتْ حَسَنَاتُهُ قَبْلَ أَنْ يُقْضَى مَا عَلَيْهِ، أُخِذَ مِنْ خَطَايَاهُمْ فَطُرِحَتْ عَلَيْهِ ثُمَّ طُرِحَ فِي النَّارِ.”[i]

أَيُّهَا الْمُؤْمِنُونَ الْكِرَام!
لَا شَكَّ أَنَّ لِكُلِّ إِنْسَانٍ الْحَقَّ فِي حِمَايَةِ مُلْكِهِ وَكَسْبِهِ وَمَالِهِ الَّذِي يَجْنِيهِ بِالطُّرُقِ الْمَشْرُوعَةِ وَالْمُحَلَّلَةِ. أَمَّا مَنْ يَكْسِبُ مَالَهُ بِطُرُقٍ غَيْرِ مَشْرُوعَةٍ وَمَنْ يَخْدَعُ زَبَائِنَهُ بِالتَّحَايُلِ وَالْخَدِيعَةِ فِي تِجَارَتِهِ وَمَنْ يَسْلُبُ حَقَّ الْعَامِلِينَ عِنْدَهُ وَلَا يَدْفَعُهُ لَهُمْ عَلَى أَكْمَلِ وَجْهٍ يَكُونُ بِلَا رَيْبٍ قَدْ وَقَعَ فِي الْحَرَامِ . وَلَا شُك أَيْضاً أَنَّ قِيَمَ الْإِنْسَانِ الْخَاصَّةَ وَعِرْضَهُ وَشَرَفَهُ وَدِينَهُ وَمُعْتَقَدَهُ مِنْ الْمُحَرَّمَاتِ. فَالْإِسَاءَةُ إِلَى قِيَمِ الْآخَرِ وَاحْتِقَارُهَا وَتَشْوِيهُ سُمْعَتِهِ وَالنَّيْلُ مِنْ قَدْرِهِ وَمَكَانَتِهِ بِالْكَذِبِ وَالاِفْتِرَاءِ هِيَ مِنْ بَيْنِ أَكْثَرِ الْأُمُورِ الَّتِي تُمَثِّلُ التَّعَدِّي عَلَى الْحُقُوقِ والخوضَ في اعرَاضِ الناس.

أَيُّهَا الْمُسْلِمُونَ الْكِرَام!
إِنَّ مِنْ مُقْتَضَيَاتِ الْإِيمَانِ التَّعَامُلَ بِاعْتِدَالٍ وَاِنْصَافٍ وَحَق فِي جَمِيعِ نَوَاحِي الْحَيَاةِ وَجَوَانِبِهَا. وَإِنَّ قِيَامَ الْمَرْءِ بِحِفْظِ حُقُوقِ الْآخَرِينَ مِنْ حَوْلِهِ مِثْلَمَا يَصُونُ حُقُوقَهُ وَيَرْعَاهَا يُعْتَبَرُ شِعَاراً وَرَمْزاً لِإِيمَانِهِ. وَلَا شَكَّ أَنَّ مَنْ يَقُومُ بِالتَّعَدِّي عَلَى حُقُوقِ الْآخَرِينَ مِنْ النَّاسِ وَحَتَّى الْحَيَوَانَاتِ وَالجمَاداتِ في الطَّبِيعَةِ، مِنْ أَجْلِ مَنَافِعِهِ وَمَصَالِحِهِ الشَّخْصِيَّةِ، هُوَ فِي حَقِيقَةِ الْأَمْرِ خَاسِرٌ وَمُفْلِسٌ وَإِنْ تَوَهَّمَ لِبُرْهَةٍ مِنْ الزَّمَنِ أَنَّهُ قَدْ نَالَ مَكَاسِبَهُ.

أَيُّهَا الْمُسْلِمُونَ الْكِرَام!
يَجِبُ أَلَّا نَنْسَى أَنَّ الْمُعَامَلَاتِ الَّتِي تَنْبَنِي عَلَى الْحَقِّ وَالْحَقَّيقة تَكُونُ وَسِيلَةً لِلطُّمَأْنِينَةِ فِي الدُّنْيَا وَلِلْخَلَاصِ وَالنَّجَاةِ فِي الْآخِرَةِ. وَلْنَحْرِصْ فِي حَيَاتِنَا وأعمَالِنا عَلَى عَدَمِ التَّعَدِّي عَلَى حُقُوقِ الْآخَرِينَ أياً كان نَوُعُه. وَلْنَحْرِصْ عَلَى أَنْ نَحْيَا وَنَحْنُ نُدْرِكُ أَنَّ أَي إِهْمَالٍ وَتَقْصِيرٍ يُعْتَبَرُ تَعَدٍّ عَلَى حُقُوقِ الْعِبَادِ وَالحُقُوقِ الْعَامَّةِ يكون سبباً للخُسرَانِ في الدنيا والأخِرَة ، بَيْنَمَا يَكُونُ فِعْلُ الْخَيْرِ أياً كَانَ، سَبَباً لِنَيْلِ الثَّوَابِ وَالْأَجْرِ. قال النبي- صلى الله عليه وسلم -: ((كلُ المسلم على المسلم حرام دمُه ومالُه وعرضُه)) 
[i] صَحِيحُ مُسْلِمْ، كِتَابُ الْبِرِّ، 59.


” خطبة الجمعة – مسجد طوكيو ” حُقُوقُ الْعِباَدِ وَالحُقُو قُ الْعَامَّةِ.(PDF)

About the Author

Muhterem Müslümanlar!
Peygamber Efendimiz bir gün, ashâbına “Müflis kimdir biliyor musunuz?” diye sordu. Orada bulunanlar, “Malını mülkünü kaybetmiş, iflas etmiş kimsedir Yâ Resûlallah” diye cevap verdiler. Bunun üzerine Allah Resûlü (s.a.s) şöyle buyurdu: “Aksine gerçek müflis şu kimsedir: Kıyamet günü kıldığı namaz, tuttuğu oruç ve verdiği zekâtla gelir. Ancak dünyada iken şuna sövmüş, buna iftira atmış, ötekinin malını yemiş, berikinin kanını dökmüş, bir başkasını dövmüştür. İhlâl ettiği bu hakların karşılığı olarak onun iyiliklerinden alınıp hak sahiplerine verilir. Şayet hesabı görülmeden iyilikleri biterse, mağdur ettiği insanların günahlarından alınarak onun üzerine yüklenir, sonra da cehenneme atılır.”[i]

Kıymetli Müslümanlar!
Her insanın malını ve meşru kazancını koruma hakkı vardır. Haksız yollarla mal elde eden, ticarete hile karıştırarak müşterisini aldatan ve işçisinin hakkını tam olarak ödemeyip gasp eden kişi, harama el uzatmış demektir.
İnsanın kişilik değerleri, şerefi, namusu ve inancı da dokunulmazdır. Bir başkasının değerlerine hakaret etmek, adını karalamak, yalan ve iftira ile itibarını zedelemek en önemli hak ihlalleri arasında yer alır.

Muhterem Müslümanlar!
İmanın gereği, hayatın her alanında mutedil, insaflı ve hakkaniyetli davranmaktır. Kendi haklarını koruduğu kadar çevresindekilerin de haklarını korumak, mümin olmanın şiarıdır. Kişisel menfaatleri için diğer insanların, hatta hayvanların ve tabiatın hakkını çiğneyen kimse, kısa vadede kazançlı çıktığını zannetse de aslında ziyanda ve iflastadır.

Aziz Müminler!
Kul hakkının, toplumun tamamına sirâyet ettiği alan ise kamu hakkıdır. Kamu hakkı, kul hakkına göre çok daha ağır sorumluluğu olan bir emanettir. Bu emanete ihanet etmek, kişiyi hem dünyada hem de ahirette hüsrana sürükler. Nitekim Yüce Rabbimiz, “Hiçbir peygamberin emanete hıyanet etmesi düşünülemez. Kim emanete, devlet malına hıyanet ederse, kıyamet günü, hainlik ettiği şeyin günahı, boynuna asılı olarak gelir. Sonra da hiçbir haksızlığa uğratılmaksızın herkese kazandığının karşılığı tastamam ödenir.”[ii]  buyurmuştur. Rahmet elçisi (s.a.s) ise bu konuda ümmetini şöyle uyarmıştır: “Kimse hakkı olmayan bir karış toprağı bile almasın! Eğer alırsa, kıyamet gününde Allah yedi kat yeri onun boynuna dolar.”[iii]  Bir başka hadisinde ise şöyle demiştir: “Kim bir işte görevlendirilip yaptığı işin karşılığı bir ücret alıyorsa, onun bu ücret dışında alacağı her şey emanete hıyanettir.”[iv]

Değerli Müslümanlar!
Hakkaniyete dayalı ilişkilerin dünyada huzura, ahirette ise kurtuluşa vesile olduğunu unutmayalım. Özel hayatımızda her türlü kul hakkını ihlal etmekten sakınalım. Her hayırlı işin sevabı olduğu gibi, her ihmal ve hatanın da kul ve kamu hakkı doğuracağını bilerek yaşayalım.
[i] Müslim, Birr, 59.
[ii] Âl-i İmrân, 3/161.
[iii] Müslim, Müsâkât, 141.
[iv] Ebû Dâvûd, Harâc, Fey’ ve İmâre, 9-10.


TOKYO CAMİİ CUMA HUTBESİ ” KUL VE KAMU HAKKI” (PDF)

About the Author

You may also like these

X